piątek, 7 lutego 2014

Makaron Tagliatelle Ze Szpinakiem i Suszonymi Pomidorami


Makaron Tagliatelle Ze Szpinakiem i Suszonymi Pomidorami


Szybkie, proste, w zasadzie jednogarnkowe danie. 
Jego wykonanie zajmuje około 20min.  

Idealne na obiad, ciepłą kolację, spotkania w gronie przyjaciół ale także na większe uroczystości. 
Bardzo eleganckie, smaczne.



U nas na stale zagościło jako obiadokolacja 
a także jako ciepłe danie na imprezach.

Poza smakiem ogromną zaletą jest możliwość przygotowana go zaraz przed podaniem jak również dużo wcześniej przygotowanie sobie półproduktów tak by szybko dokończyć gotowanie nie spędzając połowy imprezy w kuchni.  

  


Składniki:  

Opakowanie dowolnego makronu tagliatelle 500g
Opakowanie szpinaku baby 
Słoik suszonych pomidorów
4 dość spore ząbki czosnku
2 łyżki kaparów w zalewie
Ser pleśniowy typu Blue - trójkącik
Sól

Do dekoracji i smaku
 ósemki cytryny bądź limonki,
 listki bazylii lub pietruszki





  Najlepiej w teflonom garnku gotujemy makaron, al dente. Odcedzamy. 
Do garnka wlewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów.
Pomidory kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy.
Czosnek obieramy i przeciekając przez praskę dodajemy do garnka. 
Razem podsmażamy chwilę dodając w międzyczasie osączone z zalewy kapary.
 Szpinak płuczemy. Kroimy w dowolny sposób lub rozrywamy liście ręcznie.
 Dodajemy do garnka a po kilku minutach wrzucamy ser. Całość przykrywamy i co chwilę mieszając czekamy aż ser się roztopi, po czym dodajemy makaron. 
Solimy do smaku. Solimy na samym końcu gotowania bo pomimo iż szpinak wciąga sól, ser nadaje słony smak. 
Dokładnie a zarazem delikatnie mieszamy. Pozostawiamy na małym ogniu około 2min co chwilę mieszając. 



Podajemy z cytryną lub limonką, których sokiem można skropić danie. Zdobimy świeżą bazylią lub posiekaną zieloną pietruszką

 
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Świetny zapach unosi się po domu jak podsmaża się pomidory z czosnkiem!! Wszyscy pytają co tak ładnie pachnie? DANIE PRZEpyszne!! .... BN ;)

    OdpowiedzUsuń