poniedziałek, 15 września 2014

Kotlety z cukini


Idealny, pełen obiad w jednym placuszku.
Moje dzieci uwielbiają, zresztą nie tylko one. Polecam zwłaszcza gdy zacznie się sezon na cukinię i czasem już brak pomysłu co z niej zrobić.





 - 1kg cukinii
- 0,5kg fileta z kurczaka
- woreczek ryżu
- pół papryki
- biała część pora
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz,
- natka pietruszki, selera

Cukinię trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, solimy i na sitku odstawiamy na około 1-2 godzin, filet kroimy w dość drobną kostkę, ryż gotujemy, paprykę i pora kroimy w małą kostkę. Łączymy podane składniki wbijając jajka i dodając mąkę. Doprawiamy do smaku zieleniną oraz dowolnymi przyprawami, można dodać oregano, bazylię, zioła prowansalskie....Mieszamy aż do połączenia się składników. Formujemy kotlety i możemy choć nie koniecznie potrzeba obtoczyć je w mące bądź w bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju (ja lubię je smażone na oleju z suszonych pomidorów).





 
 Do masy można dodać czosnek, cebulę, pieczarki lub inne grzyby, można dowolnie zmieniać proporcje mięsa, ryżu i cukinii. Możemy zrobić bez dodatku ryżu, ryż można zastąpić dowolną kaszą.... w każdej wersji są pyszne a w każdej smakują nieco inaczej.
Kolejnym razem muszę spróbować zrobić je bez ryżu a zamiast fileta dodać drobiowe mięso mielone





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz