niedziela, 19 października 2014

Muffinki z bananów z kawałkami gorzkiej czekolady


 W moim domu często zostają banany, w przekonaniu dzieci taki z ciemną plamą już jest zepsuty i nie nadaje się do jedzenia, a jak już w większości ciemnieje skórka to nawet patrzeć na niego się boją. chlebek bananowy choć smaczny, jakoś nie bardzo przypadł nam do gustów, więc teraz jeśli taki przyciemniały banan nie jest wykorzystany do koktajlu owocowego, trafia właśnie to tych muffin.

Robi się je niezwykle szybko...10minut... w zależności ilu pomocników, a fakt są tak proste że robi je sam mój 6cio letni syn.




 Składniki na sztuk: 30



3 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
4-5 dojrzałych bananów


+ tabliczka pokruszonej lub niedbale posiekanej ciemnej czekolady (dodajemy do połowy ciasta)





Banany rozgnieść widelcem, mogą zostać a nawet powinny zostać większe kawałki. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce używając widelca.
Foremki wykładamy papierkami do muffinów. Wlewamy ciasto do wysokości ok. 3/4 foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż muffiny zaczną się stawać rumiane.

Możemy posypać cukrem pudrem lub zrobić na nie czekoladową polewę.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz