Fakt Ratatouille to danie jarskie, jednak my wolimy je w wydaniu z mięskiem, tym razem z mięsem mielonym.
a z dodatkiem czosnku to bardziej Samfaina niż Ratatouille, choć w zasadzie to prawie to samo
a z dodatkiem czosnku to bardziej Samfaina niż Ratatouille, choć w zasadzie to prawie to samo
- 0.5 kg mięsa mielonego
- średnia cukinia
- bakłażan miej więcej tej samej wielości co cukinia
- czerwona papryka
- cebula
- 4 pomidory (lub puszka pomidorów bez skóry)
- czosnek
- marchewka, seler, pietruszka, biały por
Bakłażana, paprykę oraz cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę, cebulę szatkuję. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam cebulę i posiekany czosnek, do zeszklonych dodaję pozostałe pokrojone warzywa, podsmażam chwilkę cały czas mieszając, dodaję obrane ze skóry pokrojone pomidory (lub wlewam te z puszki), dodaję pół startej na tarce marchewki, to samo robię z pietruszką, grubym plastrem selera, pora kroję w cienkie półplasterki, wszystko razem duszę aż do zmiękczenia składników.
Przyprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką, ziłami prowansalskimi, oregano, majerankiem.
Mięso podsmażam z przyprawą do mięsa mielonego, dodaję do ratatouille i przez chwilę około 15min duszę razem co jakiś czas mieszając.
Kuskus przygotowuję wg przepisu na opakowaniu ale nie na wodzie a na rosole ew. bulionie z kostki rosołowej.
Szybkie, lekkie i sycące danie.
- średnia cukinia
- bakłażan miej więcej tej samej wielości co cukinia
- czerwona papryka
- cebula
- 4 pomidory (lub puszka pomidorów bez skóry)
- czosnek
- marchewka, seler, pietruszka, biały por
Bakłażana, paprykę oraz cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę, cebulę szatkuję. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam cebulę i posiekany czosnek, do zeszklonych dodaję pozostałe pokrojone warzywa, podsmażam chwilkę cały czas mieszając, dodaję obrane ze skóry pokrojone pomidory (lub wlewam te z puszki), dodaję pół startej na tarce marchewki, to samo robię z pietruszką, grubym plastrem selera, pora kroję w cienkie półplasterki, wszystko razem duszę aż do zmiękczenia składników.
Przyprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką, ziłami prowansalskimi, oregano, majerankiem.
Mięso podsmażam z przyprawą do mięsa mielonego, dodaję do ratatouille i przez chwilę około 15min duszę razem co jakiś czas mieszając.
Kuskus przygotowuję wg przepisu na opakowaniu ale nie na wodzie a na rosole ew. bulionie z kostki rosołowej.
Szybkie, lekkie i sycące danie.
A na kolację dla dzieci kuskus z mlekiem najlepszy z kozim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz