wtorek, 21 października 2014

Mini serniczki na zimo



 Sernik na zimno to jedno z tych ciast, które dość często pojawia się u nas w domu.

Forma sernika w tortownicy już lekko nam się znudziła, więc pora na odmianę, 
sernik na zimno podany w formie małych ciastek wielkości muffin. 



Robimy ciasto kruche na spód serniczków:

- pół kostki margaryny (ja używam Palma)
- 1 jajo
- 1/4 szklanki cukru
- 1.1/2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

 
 Wyrabiamy ciasto, wkładamy na około 30min do zamrażarki, urywamy po kawałku i wykładamy nim sam spód foremki na babeczki (małe metalowe foremki), 
 pieczemy około 15min w 180stC, w zasadzie pieczemy aż będą rumiane.

Wyciągamy z foremek i pozostawimy do wystygnięcia. 

Do uzyskania kształtu serniczka wykorzystałam małe kubeczki po jogurtach, ale może to być również 
silikonowa forma na muffinki. 



Kolejno robię sernik na zimno z serków homogenizowanych
 - 700g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 250ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny

 Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki) 
i pozostawiamy do ostygnięcia.
 Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, 
dodajemy cukier i stopniowo po łyżce serek homogenizowany stale miksując. 

Wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy na najwyższych obrotach aż do dokładnego połączenia masy.
Masę wykładamy na kruche spody i pozostawiamy w lodówce do stężenia, kolejno układamy brzoskwinię z puszki a na soku z owych brzoskwini gotujemy brzoskwiniowe galaretki. 

Gdy galaretka jest zimna, wylewamy ją na serniczki.
Pozostawiamy na około 2godziny do całkowitego stężenia,
 po czym ostrożnie wyjmujemy z kubeczków i dekorujemy.


  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz